Pau 2020: pittige marathon zet Kelly op een 2e plaats!

10/24/2020

Vandaag stond er een zware marathon op het programma van het WK enkelspan. Met een A-traject van zes kilometer en een B-traject van negen kilometer met acht pittige hindernissen bleek welke paarden in vorm waren. Zeker omdat er geen normaal wedstrijdseizoen is geweest was deze opgave voor menners en paarden best wennen. 

‘We zijn zo’n marathon dit jaar nog niet zo gewend,’ zegt Saskia Siebers. ‘Maar ik vond het een mooi parcours. Het was een zware marathon met een lang traject en faire hindernissen. De bodem was wat glad, maar mijn paard was super.’ ‘Ik ben het helemaal met Saskia eens,’ zegt Kelly Bruder. ‘Je komt zelden zo’n mooie marathon tegen. Het was paardvriendelijk, veel verschillende soorten hindernissen en in de hindernissen genoeg opties. Je kon mixen en matchen wat bij jou en je paard past. Ik ben blij en vind de wedstrijd heel goed georganiseerd.’

Paardvriendelijk

Dat alle complimenten van de rijders terecht zijn, blijkt ook uit het feit dat er geen incidenten zijn geweest. Laure Philippot nam in hindernis 6 even een hinderniselement mee met haar rijtuig. Maar had dat element vast in de grond gestaan, had ze zich vastgereden. Dus paardvriendelijk was de marathon zeker. Sommige paarden waren wat moe aan het einde, maar er waren er genoeg die zo fit waren dat ze nog wel een hindernis konden nemen. Morgen is er een rustdag, want de vaardigheidsproef wordt zondag pas verreden.

Franse winnaar

De marathon was de Franse rijders op het lijf geschreven. Jean Michel Olive kwam als winnaar van het tweede wedstrijdonderdeel uit de bus. In maar liefst zeven hindernissen klokte hij de snelste tijd. Titelverdediger Bartlomiej Kwiatek reed als één na laatste starter ook een perfecte marathon. Sonet was razendsnel tot en met de laatste hindernis. De hengst draaide kort en vlot en werd door Bartlomiej met nauwelijks zichtbare hulpen in hoog tempo rondgestuurd. Dat resulteerde in een mooie tweede plek. Ook Dieter Lauterbach deed goede zaken. Hij reed vlot en klokte toptijden in hindernis 5 en 6 waarmee hij derde werd in de terreinproef.

Snelle Pool

Kwiatek en Lauterbach zijn door hun uitstekende marathon opgeklommen naar de vierde en vijfde plaats in het klassement. De top 3 van het klassement is bijna ongewijzigd. Alle drie reden ze een super marathon. Niet alleen snel, maar ook stijlvol gereden, alsof het vanzelf gaat. Marion Vignaud en Saskia Siebers deden met een onderling verschil van 0,04 (!) in de marathon niet voor elkaar onder. Maar Kelly Houtappels was sneller en staat nu tweede tussen de beide andere dames in.

Spanning tot het laatst

In de landenranking staat Frankrijk nu op kop en Nederland tweede. Canada heeft geen team dus Kelly heeft alleen een individuele ranking.

De wedstrijd zal zondag tot het laatste toe spannend blijven. De individuele top 3 staat op minder dan één balletje verschil en Bartlomiej Kwiatek, die vierde staat, heeft een achterstand van slecht 3,4 punt op klassementsleider Marion Vignaud.

Source: www.hoefnet.nl
Sorry for the dutch only version